Deze kleuren maken je auto minder waard

“Met een witte blijf je zitten”, was lange tijd het devies voor wie een auto wilde kopen. Maar uit onderzoek van Z24 blijkt dat dat niet meer opgaat: de veel aangeboden zwarte en grijze auto’s dalen gemiddeld sneller in waarde dan de witte tweedehands auto’s. Het nieuwe adagium om de occasionmarkt: groen? Niet doen! En opvallend: Nederland houdt van oranje.

De Nederlandse autorijder houdt van ‘saaie’ kleuren: grijs en grijs zijn bijzonder populair bij autokopers, concludeerde het weblog Sargasso onlangs . Ook wit is aan een opmars bezig, terwijl de gekleurde auto steeds minder wordt gekocht.

Ruim driekwart van de auto’s is grijs, zwart of wit, terwijl er in de jaren 90 ook nog een flink aantal rode, groene en blauwe auto’s werd verkocht. Maar welke invloed hebben die kleuren op de prijsontwikkeling van de auto’s?

Z24 verzamelde gegevens van tegen de 170.000 occasions die eind februari werden aangeboden op Autotrack.nl en Autotrader.nl. Het gaat om auto’s van boven de 500 euro en niet jonger dan twee jaar oud. Om een goede vergelijking te kunnen maken, zijn sommige kleuren samengevoegd. Grijs en zilver zijn in een klasse gevoegd en ook bruin, brons en beige vallen onder dezelfde noemer.

Populaire kleuren verliezen waarde sneller

Uit de inventarisatie blijkt dat de traditionele kleuren als zwart, grijs en blauw, de kleuren die onder occasions het vaakst worden aangeboden, relatief snel in waarde afnemen. Opvallendere kleuren als oranje, rood, geel en wit doen het daarentegen vrij goed. Oranje auto’s zijn het meest waardevast en blijft als enige onder een waardevermindering van 11 procent per jaar. Groene auto’s dalen gemiddeld als enige met meer dan dertien procent per jaar. Zie ook de grafiek ‘Kleuren: prijsafname per jaar’.

Lees verder op Z24.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.