Engels? Chinees, Arabisch en Russisch, daar heb je wat aan

Alleen Engels, Frans en Duits leren? Op de basisschool en het voortgezet onderwijs moeten leerlingen de mogelijkheid krijgen om ook Chinees, Arabisch of Turks te leren, vinden voormalig PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die twee weken terug een nieuwe fractie oprichtten. Dat is volgens hen belangrijk, want, zo lichtte Kuzu onlangs toe in Jinek: “De landen waarmee Nederland handelt zijn veranderd.” Is dat zo?

Grootste deel handel binnen EU

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft cijfers over hoeveel geld er in de im- en export van goederen naar bepaalde landen omgaat. Als we deze bedragen bij elkaar optellen, krijgen we het bedrag dat met de totale handel gemoeid is.

Het grootste deel van de Nederlandse internationale handel vindt nog steeds plaats binnen de EU. “Wij handelen het liefste met onze buren omdat ze dichtbij zijn, en omdat we hun gewoontes kennen”, verklaart Steven Brakman, hoogleraar Internationale Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Onze traditionele handelspartners, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Konkinkrijk, zijn daarom het belangrijkste.”


Lees verder op NRCQ

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.