Hoe Albert Heijn de grote steden domineert

Supermarkten concurreren sinds ruim een jaar weer hard op prijs. Maar daarnaast is locatie nog altijd een belangrijke factor voor winkelende klanten. Vooral in de grote Nederlandse steden heeft Albert Heijn op dit vlak een ijzersterke positie. Dat blijkt uit onderzoek van Z24.

De traditionele winkelstraat lijdt zwaar onder de opkomst van online shoppen. Maar dat geldt niet voor supermarkten. Nog geen procent van de producten die supermarkten in Nederland verkopen, wordt via internet verkocht, bleek eerder dit jaar.

De behoefte om producten vast te houden en de relatief hoge verzendkosten van online bestellingen blijken belangrijke redenen om gewoon met de boodschappentas naar de supermarkt te gaan.

Winkels blijven dus een cruciale rol spelen in het supermarktlandschap. Op het eerste gezicht lijkt de Nederlandse consument wat dit betreft ook genoeg keuze te hebben. Albert Heijn is weliswaar marktleider, maar daar staan zeven grote ketens tegenover die door het hele land zijn gevestigd, plus 11 ketens met minimaal 15 supermarkten in één of meerdere regio’s. En op prijs wordt er nog altijd volop geconcurreerd, al schreeuwen supers dat niet continu van de daken.

Hoe dichtbij is de supermarkt?

Concurrentie genoeg dus, zou je zeggen. Maar er zit een tweede dimensie aan het supermarktenlandschap. We doen onze boodschappen het liefst in de buurt en voor een maaltijd gaan we geen half uur fietsen of in de auto zitten, als er ook een supermarkt om de hoek zit.

Vraag is dus hoe ruim de keuze is, als je let op de nabijheid van supermarkten voor consumenten.

Lees verder op Z24.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.