Next.checkt: ‘Jack the Ripper was absoluut zeker een Pool’

Dat beweerde amateurspeurder Russell Edwards in de pers wereldwijd

De aanleiding
Amateurspeurder Russell Edwards heeft er twaalf jaar over gedaan, maar hij weet dan eindelijk wie Jack the Ripper is. De afgelopen eeuw zijn er honderden theorieën voorbijgekomen over de man die zeker vijf prostituees in het eind negentiende-eeuwse Londen zou hebben vermoord, maar Edwards zegt het enige harde bewijs in handen te hebben.

Volgens de amateurdetective heeft Aaron Kosminski, een Poolse immigrant en een van de prominente verdachten van de Londense politie, de moorden op zijn geweten. Edwards beweert dat DNA-materiaal aantoont dat Jack the Ripper ‘definitief en absoluut zeker’ Kosminski is, schrijft hij in de Engelse krant The Daily Mail. Wereldwijd namen media zijn conclusies over.

Waar is het op gebaseerd?
Edwards zegt op een veiling een sjaal te hebben gekocht die waarschijnlijk is gevonden op de plaats waar een van de prostituees werd vermoord. Een politieman zou de met bloed doordrenkte sjaal mee naar huis hebben genomen. De sjaal zou jarenlang in de familie zijn gebleven.

De moleculair bioloog Jari Louhelainen bekeek de sjaal in opdracht van Edwards, en vond bloedsporen en sporen van sperma. Het DNA bleek overeen te komen met het DNA van de nazaten van het slachtoffer en de verdachte. Dat kon niet met het DNA-materiaal dat normaal gesproken voor dergelijke onderzoeken wordt gebruikt – dat was al vergaan. Daarom is gebruik gemaakt van mtDNA, waarvan meerdere kopieën in een cel voorkomen. De kans op overleving is daardoor groter, zeker omdat het materiaal robuuster is.

Lees verder op Blendle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.