hybride occasion prijs

Occasion kopen? Kijk eens naar een hybride

Hybride auto’s zijn de laatste jaren om fiscale redenen bij bosjes geleased. De auto’s, uitgerust met een brandstof- en een elektromotor, zijn erg populair vanwege de lage bijtelling: 0 of 14 procent van de aanschafprijs, tegenover 25 procent van de meeste andere auto’s. Maar hoe doet een auto als de Toyota Prius het op de markt voor occasions? De auto’s blijken veel waardevaster dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van Z24. 

Sinds het begin van deze eeuw is er een flinke groei van hybride auto’s op de Nederlandse markt. Hybride auto’s, uitgerust met een brandstof- en een elektromotor, zijn erg populair onder leaserijders vanwege de lage bijtelling: 0 of 14 procent van de aanschafprijs tegenover 25 procent van de meeste andere auto’s.

Lees ook: Dit zijn de auto’s met de laagste bijtelling in 2014

De leasecontracten van de Priussen gekocht vanaf 2006 lopen de laatste jaren op hun eind, waardoor veel hybrides op de occasionmarkt komen. Loont het misschien, mede vanwege de besparing die je doet op de brandstofkosten, om een tweedehands exemplaar aan te schaffen?

Slecht imago

Volgens critici kun je een tweedehands hybride beter maar niet aanschaffen, omdat de accu’s in de hybride auto’s zo’n tien jaar zouden meegaan. De accu van een tweedehandsje is dus al bijna aan het eind van zijn latijn en dus zal de auto ook wel niet waardevast zijn, was lang de gedachte.

Handelaren schatten in 2011 dat een drie- of vierjarige ex-lease-Prius ongeveer 30 procent van de nieuwprijs waard zou zijn, terwijl de waarde van een gemiddelde voormalige leaseauto 40 procent van de nieuwprijs is. Maar is die verwachting ook uitgekomen?

Z24 analyseerde de gegevens van zo’n 100.000 occasions die op verkoopsite Autotrack worden aangeboden. Verreweg het grootste deel van deze auto’s rijdt op benzine of diesel. Daarnaast zijn er voldoende gegevens over hybride en elektrische auto’s om  er conclusies over de waardevastheid van deze occasions aan te verbinden. In de dataset zitten alleen auto’s die duurder zijn dan 500 euro en die ouder zijn dan twee jaar. Alle genoemde prijzen zijn vraagprijzen.

Hybride wel waardevast

Uit de inventarisatie blijkt dat het wel meevalt met de waardedaling van hybrides als je afgaat op de prijs die garages, particulieren en handelaren voor de auto’s durven te vragen.

De benzineauto blijkt waardevaster, maar de hybride doet er nauwelijks voor onder. De duurzame auto’s blijken zelfs waardevaster dan diesels, die het snelst in waarde afnemen.

Lees verder op Z24.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.