prijs occasion

Occasions: deze auto’s zijn het meest waardevast

Terwijl de verkopen van nieuwe auto’s maar blijven afnemen, blijft de markt voor tweedehands auto’s opmerkelijk stabiel, meldde brancheorganisatie Bovag in mei. Nadeel voor kopers is dat prijsontwikkeling van de tweedehands markt minder transparant is dan die voor nieuwe auto’s. Want wat is een faire prijs voor een occasion? Z24 zocht uit hoe snel auto’s in waarde dalen.

Op veel sites kun je de geschatte waarde van individuele auto’s opzoeken, zoals bij de ANWB. Dus als je eenmaal je keus op een bepaalde auto hebt laten vallen, dan weet je ongeveer wat je moet gaan betalen of vragen. Maar lastiger is het om bijvoorbeeld merken met elkaar te vergelijken.

Z24 verzamelde gegevens van zo’n 200.000 occasions van de verkoopsites Autotrack en Autotrader, waarvoor meer werd gevraagd dan 500 euro. De auto’s stonden half juni op de verkoopsites te koop. De occasions waren nog niet verkocht, de huidige prijzen zijn dan ook uitsluitend vraagprijzen. Waar we verder in dit artikel over ‘waarde’ spreken, hebben we het dus over de vraagprijs, niet de uiteindelijke transactieprijs.

Een gemiddelde tweedehands auto, blijkt uit onze inventarisatie, is zeven jaar oud en heeft ruim een ton op de kilometerteller staan. De vraagprijs voor de doorsnee occasion is 13 duizend euro.

Gemiddeld neemt de waarde van een auto jaarlijks met 12,05 procent af, wat wil zeggen dat er na vijf jaar minder dan 50 procent van de nieuwprijs over is.

Let wel, die 12 procent is een gemiddelde. Op het moment dat een auto voor het eerst de weg opdraait, is hij meteen veel minder waard. Het gaat de eerste jaren heel rap, daarna vlakt het wat af.

Achter deze generalisaties zit natuurlijk een wereld van verschil tussen elk individueel merk en model.

Lees verder op Z24.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.