Zo ziet het leven van Breivik in de cel eruit

Een omstreden proces in Noorwegen: terrorist Anders Breivik probeert meer vrijheden in zijn cel te krijgen. Dinsdag begint het proces, waarvoor vier dagen zijn uitgetrokken. Het proces is omstreden: critici vrezen dat Breivik voornamelijk een proces aanspant om aandacht te trekken en om zijn ideologie te verspreiden. Maar hoe ziet het leven van Breivik eruit, en wat wil hij veranderen?

Read more

Dossier moord en doodslag: Wel dood, geen moord

De Hoge Raad scherpte de voorwaarden voor moord aan. Daarom worden daders nu vaker veroordeeld voor doodslag, en dat scheelt flink in de straf, blijkt uit onderzoek van NRC. Deze krant bekeek een honderdtal moord- en doodslagzaken die zowel in eerste aanleg en hoger beroep dienden. Mede onder invloed van de aangescherpte voorwaarden was de straf in hoger beroep ruim vier jaar lager.

Read more

Next.checkt: 1 dodelijk ongeluk per jaar in westerse luchtvaart

2014 was het veiligste vliegjaar ooit, berekende de internationale vliegorganisatie IATA. Er waren nog nooit zo weinig ongelukken: één op de 4,4 miljoen vluchten. Dat gaat misschien tegen je gevoel in, met de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne vers in het geheugen. Maar de harde cijfers tonen aan hoe veilig vliegen eigenlijk is, aldus Benno Baksteen op Radio 1. Klopt dat?

Read more

Engels? Chinees, Arabisch en Russisch, daar heb je wat aan

Alleen Engels, Frans en Duits leren? Leerlingen moeten de mogelijkheid krijgen om ook Chinees, Arabisch of Turks te leren, vinden voormalig PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die twee weken terug een nieuwe fractie oprichtten. Dat is volgens hen belangrijk, want, zo lichtte Kuzu onlangs toe in Jinek: “De landen waarmee Nederland handelt zijn veranderd.” Is dat zo?

Read more

36 afrekeningen met link naar Nederlandse onderwereld

Het afgelopen jaar zijn 36 afrekeningen gepleegd met een link naar de Nederlandse onderwereld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Crimesite. Het gaat om 30 zaken binnen Nederland, naast afrekeningen in Turkije, de Dominicaanse Republiek, Panama, Spanje en België. Wat opvalt: het aantal liquidaties in het zuiden valt mee, terwijl daar afgelopen jaar alarm over werd geslagen door justitie.

Read more

Hoe Albert Heijn de grote steden domineert

Supermarkten concurreren sinds ruim een jaar weer hard op prijs. Maar daarnaast is locatie nog altijd een belangrijke factor voor winkelende klanten. De traditionele winkelstraat lijdt zwaar onder de opkomst van online shoppen. Maar dat geldt niet voor supermarkten. Vooral in de grote Nederlandse steden heeft Albert Heijn op dit vlak een ijzersterke positie, blijkt uit onderzoek van Z24.

Read more

Interactief overzicht: een jaar vol liquidaties

De Amsterdamse politie luidde al de noodklok in De Telegraaf: volgens politiechef Jansonius en Van Berkel van justitie is de liquidatiereeks in de Amsterdamse onderwereld nauwelijks te stoppen. Ze wisten toen nog niet van een dodelijke schietpartij voor een Amsterdams café, de 15e (poging tot) liquidatie in en rond Amsterdam dit jaar. Een interactief overzicht van alle liquidaties in en rond Amsterdam.

Read more

Next.checkt: De EU verbiedt kapsters hakken te dragen

Dat zei Harm Beertema van de PVV tegen PowNews – Frans Timmermans gaat in zijn nieuwe functie in de Europese Commissie de regeldruk in de Europese Unie verminderen. PowNews vroeg daarom Tweede Kamerleden welke regels zij graag geschrapt zouden zien. Een van hen was Harm Beertema (PVV), die onder meer stelde dat de EU kapsters heeft verboden om schoenen met hakken te dragen.

Read more