Dossier moord en doodslag: Wel dood, geen moord

De Hoge Raad scherpte de voorwaarden voor moord aan. Daarom worden daders nu vaker veroordeeld voor doodslag, en dat scheelt flink in de straf, blijkt uit onderzoek van NRC. Deze krant bekeek een honderdtal moord- en doodslagzaken die zowel in eerste aanleg en hoger beroep dienden. Mede onder invloed van de aangescherpte voorwaarden was de straf in hoger beroep ruim vier jaar lager.

Het aantal moordzaken loopt sowieso flink terug de laatste jaren. Op de volgende pagina’s een dossier over moord in Nederland.

Bron: Maarten Van Damme/Flickr
Bron: Maarten Van Damme/Flickr

Alasam S., 25 jaar oud, slaat op 13 april 2011 zijn vriendin dood met een brandblusser. Daarna schiet hij een agent dood met diens eigen wapen. Twee jaar later moet hij voor de rechter verschijnen. Dat S. de dader is, is duidelijk. Er zijn voldoende getuigen en S. heeft bekend. Maar er is een twistpunt: pleegde S. moord, of doodslag?

In de rechtszaal betekent de keuze een wereld van verschil. Voor moord, waarbij ‘voorbedachte rade’ is vereist, kan levenslang worden gegeven. Voor doodslag, een handeling ‘in opwelling’, maximaal vijftien jaar. De afgelopen jaren heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, in enkele uitspraken strengere eisen gesteld aan voorbedachte rade. Daardoor zijn delicten die eerder als moord werden beoordeeld, nu doodslag.

S. kreeg van de rechtbank 28 jaar celstraf opgelegd voor meervoudige moord. In hoger beroep zwakte het gerechtshof dat af tot tweevoudige doodslag. In plaats van 28 jaar kreeg hij een celstraf van 6 jaar en tbs. Een flinke verandering van straf. Deels omdat hij in hoger beroep gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was verklaard, maar óók vanwege de aangescherpte eisen voor voorbedachte rade.

De zaak van S. staat niet op zichzelf. NRC bekeek ruim honderd moord- en doodslagzaken tussen 2011 en 2013 die zowel door de rechtbank als het gerechtshof zijn behandeld. Daaruit blijkt dat de aangescherpte eisen grote gevolgen hebben voor de beoordeling. In bijna 40 procent van de zaken waarin de rechtbank de dader voor moord veroordeelde, werd dat in hoger beroep afgezwakt tot doodslag.

Lees verder op de site van nrc.

In hetzelfde dossier verschenen ook Een moord is nooit gemiddeld en Vrouwen zijn slecht, mannen zijn gek. De serie is gebaseerd op onderzoek van mijn hand.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.