Next.checkt: 1 dodelijk ongeluk per jaar in westerse luchtvaart

Dat zei luchtvaartdeskundige Benno Baksteen op Radio 1.

De aanleiding

2014 was het veiligste vliegjaar ooit, berekende de internationale vliegorganisatie IATA. Er waren nog nooit zo weinig ongelukken: één op de 4,4 miljoen vluchten. Dat gaat misschien tegen je gevoel in, omdat de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne vers in het geheugen ligt.

Maar de harde cijfers tonen maar weer eens aan hoe veilig vliegen eigenlijk is, vertelde luchtvaartdeskundige Benno Baksteen op Radio 1. De westerse luchtvaartwereld is nog veiliger, stelt Baksteen. ‘Daar gebeurde de afgelopen jaar één ongeluk per jaar waarbij doden vielen.’ Klopt dat?

Een vliegtuigongeluk in 1916 in Kenia. Bron: Society of Malawi, Historical and Scientific/Wikipedia
Een vliegtuigongeluk in 1916 in Kenia. Bron: Society of Malawi, Historical and Scientific/Wikipedia

Waar is het op gebaseerd?

De uitspraak van Baksteen is gebaseerd op een advies uit 2012, dat Baksteens adviesgroep Dutch Expert Group Aviation Safety aan de minister van Infrastructuur en Milieu stuurde. In het advies wordt een inventarisatie gemaakt van alle ongelukken tussen oktober 2001 en oktober 2011 in de westerse luchtvaartwereld.

Maar wat is dat precies, de ‘westerse luchtvaartwereld’? Baksteen laat nrc.next weten dat hij daarmee alle ongelukken in het Westen (Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland) bedoelt, onafhankelijk van welke luchtvaartmaatschappij het vliegtuig is. Daarnaast worden ook alle ongelukken meegeteld die waar ook ter wereld, met een vliegtuig van een westerse luchtvaartmaatschappij gebeuren.

Omdat Baksteen specifiek op de consumentenluchtvaart doelde, heeft hij extra criteria ingebouwd om andere vluchten, zoals privé-jets, testvluchten en militaire toestellen, uit te sluiten. Daarom heeft hij ongelukken waarbij alleen personeel omkwam of vliegtuigen die niet zwaarder dan 15 ton mogen wegen, ook niet meegerekend.

Ook vallen aanslagen buiten de lijst. De MH17 hoort dus niet in het rijtje thuis, stelt Baksteen, omdat het vliegtuig is niet is verongelukt maar uit de lucht is geschoten.

Lees verder op de site van nrc.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul dit in voor het versturen van je reactie: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.